Vanaf 1 augustus 2011 kunt u zelf een afspraak maken met de logopedist; Een verwijsbrief van uw huisarts of specialist is niet meer nodig. Het ministerie van Volksgezondheid heeft besloten om de toegang tot logopedie eenvoudiger te maken. Dit besluit heet Directe Toegankelijkheid Logopedie (DTL). Niet alle zorgverzekeraars vergoeden de directe toegankelijkheid. Raadpleeg daarom uw polisvoorwaarden.
U kunt uiteraard, indien u dit wenselijk vindt, eerst met uw huisarts overleggen. De huisarts zal u dan, indien nodig, een verwijsbrief verstrekken.
Wat gebeurt er tijdens een eerste afspraak indien u direct naar de logopedist gaat?
Komt u voor het eerst bij de logopedist zonder verwijsbrief? Dan vindt er een DTL-screening plaats. Dit is een kort vooronderzoek om te kijken of u aan het juiste adres bent. Heeft u klacht wel te maken met een logopedisch probleem?
Of een behandeling gestart kan worden hangt van meer factoren af. Natuurlijk van de klacht zelf, maar mogelijk heeft u ook andere klachten of ziektebeelden die van invloed kunnen zijn op logopedie. Zijn er twijfels, dan geeft de logopedist u het advies om eerst naar de huisarts te gaan.
Welke vragen kunt u verwachten?
Tijdens de DTL-screening zal de logopedist u enkele vragen stellen over uw klacht. Vragen hebben betrekking op problemen, pijn of functieverlies (o.a. minder spierkracht) in de mond, keel of het oor. Ook is het mogelijk dat er naar de slikfunctie wordt gekeken. De vragen zijn afhankelijk van uw klacht. Vanuit de antwoorden op deze vragen kan de logopedist vaststellen of er geen andere oorzaken zijn, waarvoor u eerst naar de huisarts moet.
Wordt de huisarts geïnformeerd ?
De bevindingen van het onderzoek worden met u besproken en met uw toestemming wordt de huisarts hiervan op de hoogte gebracht.
Alle logopedisten van Logopediecentrum Dongen zijn opgeleid om deze screening (DTL) te mogen verrichten.