De ademhaling bestaat uit:
  • Inademen; Er wordt zuurstof in het lichaam opgenomen.
  • Uitademen; Afvalstoffen worden door de longen afgevoerd.
  • Rustpauze; Een belangrijke fase voordat een nieuwe inademing volgt. Een fase waarvan men zich vaak niet bewust is.

Het ademhalingssysteem wordt verzorgd door verschillende organen en verloopt van de neus tot en met de longen. De zuurstof uit de lucht die naar de longen wordt gebracht wordt opgenomen in de bloedsomloop en komt zo terecht in elke cel van het lichaam. Cellen hebben zuurstof nodig om te voorkomen dat ze afsterven. Bij de uitademing worden afvalstoffen afgevoerd.

De uitademing is ook belangrijk voor de menselijke stem. De stembanden bevinden zich in de luchtweg en worden in trilling gebracht bij uitademing.

De functie van de neus in de luchtweg.

De neus is een goede filter voor de lucht die je inademt. In de neus bevinden zich kleine haartjes die als filter dienen. Bacteriën, pollen en andere vervuilde stofjes worden door de haartjes tegen gehouden. Wanneer je door de mond ademt heb je geen voordeel van deze filter. Mondademen is alleen aan te raden bij een verstopte neus ten gevolge van een verkoudheid of tijdens het beoefenen van een sport waarbij je door neusademen onvoldoende lucht binnen krijgt. Het ademen door de neus zorgt er ook voor dat de slijmvliezen vochtig blijven. Wanneer je door de mond ademt worden de slijmvliezen droog en kunnen minder goed functioneren.  Neusademhaling zorgt voor een goede reiniging van de kaak- en voorhoofdsholten en daardoor is een goede luchtcirculatie mogelijk.  Het goed functioneren van deze holten draagt bij aan een goede stemgeving.

De functie van je longen, strottenhoofd en ribbenkast.

Als de lucht de neusweg is gepasseerd gaat deze via keel en strottenhoofd naar de luchtpijp. De luchtpijp vertakt zich in twee bronchiën waar de lucht zich over verdeelt richting steeds kleiner wordende kannaaltjes in de longen. Uiteindelijk komt de lucht terecht in luchtzakjes, welke worden omringd door bloedvaatjes. Hier vindt de wisseling van zuurstof en koolzuurgas plaats. De ribbenkast zorgt voor bescherming van je longen en hart. De ribbenkast is flexibel en kan uitzetten bij inademing en inkrimpen bij uitademing d.m.v. spieren. Het middenrif speelt een belangrijke rol in de ademhaling.

Locatie 'De Vennen'

Logopediecentrum Dongen 

Paramedisch Centrum 'De Vennen'
Deken Batenburgstraat 2
06 - 11 44 87 42
06 - 15 20 62 15

Locatie 'MC Beljaart'

Logopediecentrum Dongen 

Medisch Centrum Beljaart
Kloosterpad 13 c
06 - 11 44 87 42
06 - 15 20 62 15

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zoeken