Bovenstaand filmpje toont de werking van de stembanden.

Manuele facilitatie is een soort massagetechniek die gebruikt wordt om overmatige spanning in het keelgebied op een directe en snelle manier te verminderen. Door deze techniek worden spieren en structuren in en rond het strottenhoofd ontspannen en meer mobiel gemaakt.

Met deze techniek krijgt de hierin gespecialiseerde logopedist beter inzicht in houding en spierspanning rondom het strottenhoofd. In de therapie ontstaat er door het oprekken (stretchen) van spieren een ander gevoel in de keel, waardoor bereikte ontspanning binnen de therapie ook daarbuiten blijft bestaan. Manuele facilitatie wordt toegepast bij klachten in de keel, waaronder stemproblemen en slikklachten. Bij stemproblemen blijft de noodzaak om naast de bereikte ontspanning ook nieuwe stemtechnieken aan te leren. Dit gaat met manuele facilitatie sneller, omdat dit de stem ontspant. Steeds meer kno-artsen verwijzen naar een logopedist die manuele facilitatie kan toepassen. Bij Logopediecentrum Dongen kunt u terecht voor deze behandeltechniek.

Heesheid is een stoornis waarbij de stemkwaliteit is verslechterd. Men spreekt ook wel van een schorre stem. Heesheid wordt gekenmerkt door het niet goed sluiten van de stemplooien (een betere benaming dan stembanden) in het strottenhoofd, of door het niet correct verlopen van het golf- en trillingspatroon van de stemplooien. Bij heesheid klinkt de stem niet meer helder: er is een fijne of grove ruis te horen of een kraak. De stem kan zelfs helemaal of gedeeltelijk wegvallen. De oorzaak kan liggen in het stemorgaan zelf, maar ook het verkeerd gebruiken van het stemorgaan kan heesheid veroorzaken. Soms leiden psychische problemen tot heesheid.

De stembanden, ofwel stemplooien, bevinden zich in het strottenhoofd. Wanneer de twee stemplooien tijdens de uitademing tegen elkaar aan gebracht worden, gaan ze trillen en zo ontstaat er stemgeluid. Bij stembandverlamming staan één of beide stemplooien stil, of is de spanning van de stemplooien verstoord. Hierdoor ontstaan er problemen bij de stemgeving, bij de ademing en/of het slikken. Een stembandverlamming komt voornamelijk bij volwassenen voor.   Een stembandverlamming kan worden veroorzaakt door een virusinfectie, een beschadiging (door een ongeval bijvoorbeeld) of door een operatie aan schildklier, longen of strottenhoofd. Een beroerte kan ook een stembandverlamming tot gevolg hebben. Soms is de oorzaak van een stembandverlamming niet te achterhalen. De kno-arts stelt de diagnose.  

Een zwakke stem is een in aanleg beperkte stem die vaak en snel hees wordt. De mogelijkheden van de stem zijn zeer persoonsgebonden. Het stemapparaat, de larynx, is niet bij alle mensen hetzelfde gebouwd. Er bestaan verschillen in grootte, vorm en skeletopbouw. Dit verklaart ook het verschil tussen een mannen- en vrouwenstem.

Bij het in-en uitademen wordt de  lucht vervoerd van de neus- en mondholte naar de longen en omgekeerd. De lucht komt  hierbij ook langs de stembanden. Tijdens de ademhaling blijft de stemspleet open zodat de luchtstroom vrij kan passeren.

Op het moment dat er stem wordt gegeven, bewegen de stembanden naar elkaar toe, waardoor de stemspleet gesloten wordt. De luchtstroom wordt zo onderbroken. Onder de stembanden bouwt de luchtdruk zich op. Op het ogenblik dat de druk voldoende groot is, worden de stembanden uit elkaar gedreven. Een hoeveelheid lucht passeert door de stemspleet. Onder de stembanden ontstaat er nu een onderdruk, waardoor de stembanden weer naar elkaar toe bewegen en de stemspleet sluit. Deze cyclus herhaalt zich een aantal keer per seconde. Door dit mechanisme wordt de lucht aan het trillen gebracht. Dit produceert een soort basisgeluid, wat in de de keel-, neus- en mondholte verder gevormd wordt tot uiteindelijke spraakgeluiden.

Stemproblemen ontwikkelen zich dikwijls pas na jaren van hoge stembelasting, een verkeerde stemtechniek en stemmisbruik. Ook levensgewoonten kunnen de stem op een negatieve manier beïnvloeden. Stemhygiene richt zich voornamelijk op het verminderen of vermijden van factoren die de stem negatief beinvloeden. Denk hierbij aan factoren als stemmisbruik, stembelasting en leefgewoonten. 

Reflux treedt op wanneer maagzuur hoog in de slokdarm komt tot op het niveau van het strottenhoofd. Het maagzuur kan het slijmvlies gaan irriteren en beschadigen. Soms zelfs blijvend. Steeds vaker wordt reflux door kno-artsen gezien als een onderhoudende factor voor heesheid, slijmvorming en daardoor keelschrapen. Het is van groot belang om refluxklachten zorgvuldig te laten onderzoeken. Vaak kunnen deze klachten met medicatie goed behandeld worden.

Locatie 'De Vennen'

Logopediecentrum Dongen 

Paramedisch Centrum 'De Vennen'
Deken Batenburgstraat 2
06 - 11 44 87 42
06 - 15 20 62 15

Locatie 'MC Beljaart'

Logopediecentrum Dongen 

Medisch Centrum Beljaart
Kloosterpad 13 c
06 - 11 44 87 42
06 - 15 20 62 15

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zoeken